Bataatin viljely


Kuva MM

Bataatti (Ipomoea batatas) on yksi suosikkini. Tänään kun väänsin bataattiranskalaisia, tuli mieleeni, että voisi kokeilla kasvattaa itse mökillä tätä herkkua. No puutarhasormeni alkoivat heti syyhyämään ja ajattelin, että jonkun on täytynyt tätä jo kokeilla, sillä meillä suomalaisilla on tapana tehdä kaikenlaista outoa. Ja totta tosiaan, Internetin ihmemaailmasta löytyi vaikka mitä! Sieltä löytyy myös bataatti-Antti!

No nyt, voitte olla varmoja,  on sitten koko kämppä täynnä keväällä bataatintaimia sekä valkosipulintamia yms. Partsilla vihertää ja siellä ja täällä vihertää. Voi jee, kun olen innossani! Täytyy vain mennä kaivelemaan, kun tulee taas lämpöasteita, vähän lisää tuota hiekkaa, jotta saan sekoiteltua sitä sopivasti tuohon multaan...

Tämän, alla olevan,  tekstin lähde, jossa on bataatin kasvatukseen liittyvää ohjeistusta, on julkaistu alunperin Viherpiha-lehdessä. Sen on kirjoittanut  Anne Kärkkäinen ja alkuperäisen artikkelin kuvan on ottanut Raija Kolehmainen. Artikkeli on kopioitu Meillä Kotona-sivustolta, joka on A-lehtien tuottama sivusto. Tämän artikkelin kuva on itse otettu. 

Asiantuntijana viljelyohjeessa on harrastelijaviljelijä Antti Laakso, joka on muuten entinen poliisi. Laakso on kirjoittanut bataatinviljelystä myös oppaan, kerrotaan Ylöjärven Sanomien tekstissä.  Tiivistetyt ohjeet bataatin kasvatukseen löytyvät Petri Karvisen (2015) kirjoittaman jutun lopusta:


Bataatti-Antin perusvinkit – näin kasvatat bataatteja

1) Hanki helmikuussa vähintään kaksi bataattia. Parhaat mukulat saat ulkomailta, mutta kaupan bataatitkin käyvät.
2) Laita bataatit maaliskuun alussa idätysmullalla täytettyihin muovirasioihin. Laita rasiat ikkunalle aurinkoiseen paikkaan ja kastele bataatteja joka päivä.
3) Toukokuun puolivälissä katko versot ja pätki ne. Laita katkaistut versot veteen juurtumaan esimerkiksi muutaman taimen nippuihin.
4) Istuta taimet maahan toukokuun lopulla. Kasvupaikan tulee olla aurinkoisella paikalla sijaitseva kohopenkki.
5) Kastele taimia runsaasti. Bataatit tarvitsevat lämpöä ja vettä – turvaa hyvät olosuhteet.
6) Korjaa sato syyskuun alussa. Vie bataatit heti nostamisen jälkeen 27-30-asteiseen pimeään tilaan 5-7 vuorokauden ajaksi.
7) Kun bataatit on lämpökäsitelty, siirrä ne viileään varastoon. Parhaita säilytyslaatikoita ovat vihannesten säilytykseen tarkoitetut laatikot. Lähde: Bataatti – kasvisten kuninkaallinen (Mediapinta, 2015)


Hanki helmikuussa kaksi hyväkuntoista bataattia kaupasta. Yhdestä juurimukulasta saat 20–30 tainta. Kaikki bataatit eivät idä, sillä ne on saatettu käsitellä itämisen estämiseksi.

Esikasvatus

Istuta bataatit maaliskuun alussa. Käytä laakeita muovilaatikoita tai -rasioita. Puhkaise pohjaan muutama vedenpoistoreikä. Täytä rasiat taimimullalla ja upota bataatit multaan kyljelleen vain osittain. Jätä suipompi pää näkyviin, sillä versot kasvavat yleensä siitä. Pane itämään lämpimälle ja aurinkoiselle ikkunalle. Valele bataattia päivittäin vedellä. Violetteja silmuja alkaa ilmestyä parin viikon kuluttua.

Tuenta

Kun versot kasvavat, tue ne kepeillä pystyyn niin, että versot saavat valoa ja kasvavat vapaasti toisiinsa syheröitymättä.

Pistokkaat

Ota versoista juurrutettavia pistokkaita 10.–15. toukokuuta. Leikkaa 15–25 sentin pätkiä. Ylimääräiset lehdet voit syödä pinaatin tavoin.
Sido pistokkaat muutaman versonpätkän nipuiksi ja juurruta vesiämpärissä. Juuret kasvavat sopiviksi viikossa. Liian pitkiä juuria ei kannata odottaa, sillä bataatille on edullisempaa kasvattaa juuret maassa.

Kasvupaikka

Tee kohopenkit. Esilämmitä maa toukokuun alkupuolella peittämällä penkkien paikat läpinäkyvällä rakennusmuovilla. Paras kasvupaikka on lämmin etelärinne ja kuohkea maa, joka on lannoitettu lantakompostilla edellissyksynä. Sopiva pH on 5,8–6,6.

Istutus

Istuta taimet maahan toukokuun 20. päivän jälkeen yöpakkasten mentyä ja maan lämmettyä yli 12-asteiseksi. Leikkaa muoviin ristiviillot 30 sentin välein ja jätä riviväliksi 90–120 senttiä.
Istuta taimet varovasti aukkoihin ja tee multaan painanne taimen ympärille, jotta kasteluvesi ohjautuu siihen.

Suojaaminen

Suojaa taimet yksin- tai tarpeen mukaan kaksinkertaisella harsolla. Harsot voi poistaa juhannuksena, jos kylmänvaaraa ei enää ole. Poikkeuksellisen kylmänä kesänä suojaa bataatit kasvutunnelilla.

Kastelu

Kastele bataattejasi alkuvaiheessa päivittäin kuivana aikana.

Sato

Nosta sato syyskuun loppupuolella. Käytä talikkoa ja kaiva syvältä varovasti, sillä juuret ovat melko hauraita ja mutkikkaita. Käsittele nostettuja juuria varovasti, jotta ne eivät vaurioidu ja ala pilaantua.

Vie nostetut bataatit heti pimeään, 27–30-asteiseen tilaan, jossa on hyvä ilmanvaihto ja  85–90 prosentin suhteellinen kosteus. Pidä tässä lämpökäsittelyssä 5–7 päivää, jolloin bataatteihin kasvaa varastointikestävä kuori. Paras säilytysastia on ilmava muovinen verkkopohjainen vihanneslaatikko.

Säilytys


  • Siirrä lämpökäsitellyt bataatit varastoon, jossa on pimeää, lämpöä 15 astetta ja hyvä ilmanvaihto.

  • Bataattia ei saa säilyttää jääkaapissa, kellarissa tai missään alle 10 asteen lämpötilassa, koska silloin se pilaantuu.

Asiantuntija artikkelissa on harrastajaviljelijä Antti Laakso.

Lisää bataatista ja sen kasvatuksesta:

Bataatti. Wikipedia. (9.12.2017). 

Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi! Puutarha.net. (9.12.2017).

Karvinen, Petri. (2015). Makea mukula vei poliisin mennessään. Yöjärven Sanomat. (9.12.2017). 

Kivikangas. (2017).  Bataatin kasvatus kasvihuoneessa. (9.12.2017).
 
Laakso, Antti. (2015).   Bataatti kasvisten kuninkaallinen : bataatin kasvatus Suomessa. Mediapinta. Tampere. (9.12.2017).

Puutarha-artikkelit. Bataatin viljely. (9.12.2017)
 
Tikkanen, Jouko. (2016). Poiminta lehdestä nro 5/2016: Bataatista uusi viljelykasvi Suomeen?. Puutarha-Sanomat. (9.12.2017). 

Kommentit