Kiviä halkaistu, osa II


 Kuvat MM

Tänään sitten ryhdyin halkaisemaan tontilla olevia kiviä. Eilisen tiedonhankinnan jälkeen ja yön nukuttuani päädyin hankkimaan iskuporakoneen. Ajattelin, että tarvitsen sellaisen muutenkin ja luultavasti se kuitenkin kestää tällaisessa tarkoituksessa hieman tavallista porakonetta paremmin ja siinä riittää vääntöä vähän enemmän. Onnekseni en ollut käyttänyt Motonetin - 10 % liittymistarjousta (kanta-asiakkuus) hyödykseni heti, vaan olin säästänyt sen aikaan parempaan.  Alennus tuntui varsin mukavalta, kun hankin porakoneen lisäksi mm. Boschin SDS -plus poranterän. Sen hinta on 49,90 €. Huh. Olisinkonan markka-aikana ostanut 300 FIM maksavan terän ihan nikottelematta? Tuskin. 

Hankin lisäksi halkaisukiiloja 6 kpl, suojalasit, hiomalaikan kulmahiomakoneeseen sekä kivipiikin sekä muutamia kiviporanteriä vanhaan porakoneeseen, jolla tein aloitusreikiä. 

Ja voinette arvata, kuinka onnellinen olen siitä, että mökillä on huomattava määrä ennestään SDS-poranteriä!
Porasin reikiä siten, että aloitin pienellä poralla, jolla tein aloituskolon. Sitten etenin iskuporakoneella kolmella eri terällä. Suurensin terää kierros kierroksella. Totesin, että tämä on toimiva ratkaisu. Porakin todennäköisesti kestää paremmin, kun sillä ei runno kerralla täysimittaista reikää. Jos olisi varaa hankkia Hilti, niin sitten ei olisi tätä ongelmaa.





 Kivipiikki osoittautui näppäräksi värkiksi.

Ja kun tätä kiveä pilkoin, tajusin kuinka painava se oikeasti on. Ei ihme, että se ei hievahtanutkaan vivuttamalla. Olisi kiva tietää, paljonko se painoi. Ehkä 1000 kg? En osaa arvioida.
Luultavasti pilkoin sen noin + 20 palaan + lisäksi ne palaset, jotka lohkesivat siitä vähän kuin itsestään tai lekalla lyömällä. 

 Se tunne kun kiven kohta oli vihdoinkin tyhjä!

Tässä muutama suuri palanen, joita en jaksanut raahata aitatyömaalleni. Näitä täytyy vielä pilkkoa pienempiin osiin.

 Osa lohkotuista kivistä päätyi aidan rakennusmateriaaliksi.


 Pienimmät laitoin viiniköynnösten ympärille. Ne täytyy vielä peittää talveksi.

 Tuhkaimurilla oli käyttöä. Puhalsin sillä kivipölyn pois rei´istä ennen kiilojen laittamista.

Kiilat kannattaa laittaa huolellisesti ohjeen mukaan. Sitten vain vuorotellen naputellaan vasaralla tai moskalla tai lekalla niiden päälle.  Kivestä kuuluu jännä soinnikas ääni, kun se alkaa haljeta. (Käytä ehdottomasti kuulosuojaimia. Sen äänen kuulee vaikka suojat ovat päässä!)


En tietenkään malttanut lopettaa siihen ensimmäiseen kiveen, vaan aloitin toista. Ja ahnehdin sitten vähän liikaa. Laitoin vain neljä kiilaa ja reikiä tein ehkä liian vähän. Viisi tai kuusi reikää olisi ollut parempi.

Tästä on hyvä jatkaa huomenna.

Kommentit